Squashkage med dadelsirup

Lad os se det i øjnene, det er den tid på året. Har man sat bare én squashplante i sin have, har man nu mange, mange flere squash end man kan spise – og de vokser til de når en størrelse som en nyfødt blåhval inden man ser sig om og hvad skal man bruge så meget squash til?

Man propper i boller, “strækker” kødsovs, panerer og 1001 andre ting, som allesammen hjælper lidt. Og man bager squashkage – den der med julekrydderier og olie i dejen i stedet for smør. Og hvis man er mig, fortryder man kagen bagefter, for så lækker er den bare ikke (HVEM har fundet på at komme olie i kage og udelade smør?? Vedkommende har bare at møde på inspektørens kontor med det samme).

Lone Landmand har en lækker squash-chokolade-kage, som man på ingen måde fortryder, men jeg vil altid gerne have flere afvekslingsmuligheder.

Forleden havde jeg så lovet fruen at bage til et bestyrelsesmøde, og samme dag fandt jeg et glas med dadelsirup, som jeg havde købt engang (til et ølbrygningseksperiment, hvis ikke jeg husker galt) og efterfølgende glemt alt om. Det var KLART et tegn! Med udgangspunkt i dadelsiruppen udtænkte jeg en kage, der skulle være sød og lidt svampet og konfektagtig. Også gerne med noget karamel. Min squashkage. Men jeg vil gerne dele.

Squashkage med dadelsirup

Sådan gør du:

Start med at tænde for ovnen – den skal stå på 200 grader.

Portionen er halvstor, til to springforme (det brugte jeg) eller en bradepande.

Her er ingredienserne:

  • 300 gram brun farin
  • Korn fra 1 stang vanilje
  • 200 g smør
  • 5 æg
  • 666 gram revet squash
  • 1 – 1 1/2 dl dadelsirup
  • Evt. (meget) lidt stødt stjerneanis (en knivspids)
  • 400 gram hvedemel (eller evt. 300 g hvede, 100 g groft)
  • 100 g mandelmel (hvis ikke du har mandelmel, kan du enten finthakke mandler i blenderen eller erstatte med almindeligt mel)
  • 1 spsk bagepulver
  • 1 dåse kondenseret mælk

Pisk æg og sukker ved vanlijekornene i noget tid, til sukkeret er opløst og blandingen skummer af forventning. Tilsæt den bløde smør, pisk igen og tilsæt så den revne squash og dadelsiruppen. Jeg brugte muligvis mere sirup end jeg har skrevet, men start med de 1 1/2 dl og smag dig frem om du synes der lige skal et par skefulde mere i.

Pisk det sigtede mel i dejen sammen med mandelmelet og glem ikke bagepulveret. Det bliver ok kedeligt uden.

Smør formen(e) med smør, drys med sukker og fordel dejen. Ind i ovnen omkring midten – hvis man har to forme og ikke har plads på én ovnhylde, fordeler man en for oven og en forneden og bytter så om efter den halve tid.

Kig til kagen efter 25 minutter – der er den nok ikke færdig, men den har forhåbentlig stabiliseret sig nok, til at man kan hælde en dåse kondenseret mælk ud over den og bage den 10-15 minutter til. Varmen koger den kondenserede mælk til klistretklæbrig karamel, og det ønsker man sig virkeligt. Din squashkage er færdigbagt, når den lige og lige ikke efterlader dejrester på en strikkepind man stikker i den. Den skal dog hellere have for kort tid end for lang tid. Afkøles, serveres evt. med et bløb creme fraiche til eller en god vanlijeis. Og naturligvis en lille likør eller portvin, hvis man er til den slags (lad nu være, det er du).

Squashkage med dadelsirup og karamel

Den smager vildt godt, hvilket også er grunden til at jeg ikke har særligt mange billeder af den – de åd den sgu på det der bestyrelsesmøde.

Jeg bagte den som sagt i to springforme, men hældte kun kondenseret mælk på den ene. Den anden squashkage har jeg tænkt mig at lægge en traditionel flødeosteglasur på – rør 150 g flødeost, 75 g smør, 125 g flormelis og skallen af en citron sammen og smør det på. Det tror jeg også bliver godt.

Udgivet af

Ulf

Ulf bygger, brygger, bager, beplanter og mange andre ting, der ikke starter med B.

3 tanker om “Squashkage med dadelsirup”

  1. Det lyder bare vanvittigt lækkert ? jeg kan også, du har moret dig med gram angivelsen for squash ?

  2. Jeg SVÆRGER, det var den mængde der landede i skålen da jeg syntes at mængden så passende ud og lige skulle veje det til opskriften. 🙂

Der er lukket for kommentarer.