Rødgrød af mirabeller – sensommerdessert

Jeg ELSKER sensommer! Løftet om det snarlige efterår, hvor naturen eksploderer i farver og træer og buske bugner med bær og frugt og andet godt. Luften bliver klar og himlen høj og der skal høstes og syltes i lange baner.

Og det er allerede i gang – et af de første tegn er de modne mirabeller i de levende hegn. Og i år er der virkeligt mange – jeg har set store grene, der er knækket under presset. Heldigvis kan vi jo hjælpe dem af med noget af vægten, for mirabeller er gode til mange ting. Denne gang lavede jeg rødgrød af dem.

Jeg valgte rødgrød, fordi det er en dejlig simpel proces – og fordi jeg virkeligt havde lyst til det. Jeg plukkede omkring to kilo – det tog mig under tyve minutter – cyklede hjem, vaskede dem og sorterede de par overmodne fra, der havde sneget sig med hjem.

Gule og røde mirabeller

Sådan gør du

Man tager:

  • 2 kg mirabeller (røde eller gule eller både/og)
  • 2 af de gode vaniljestænger
  • sukker efter smag og frugternes modenhed (jeg brugte 3-400 g)

Jeg hældte frugterne i en gryde, flækkede to af de gode madagascar-vaniljestænger, skrabede kornene ud og tilsatte både korn og stænger. Så hældte jeg knapt en deciliter vand ved, satte den på det allerlaveste blus og lod det hele varme op lige så stille. Efter lidt tid begyndte saften at stige op mellem frugterne (oh, folk kommer til at sige “som man siger” til den sætning) og det hele kom lige så stille i kog.

Der koges Mirabelle-rødgrød

Jeg lod det stå og småsimre i 10-20 minutter (jeg rørte rundt hvert andet minut eller noget i den stil), hvorefter jeg pressede det gennem en sigte ned i en skål:

Pres mirabellekødet igennem sigten.

Sigten holder på stenene og størstedelen af skallerne, men også på lidt af frugtkødet, så det kan godt betale sig at bruge noget tid på at få noget mere ud af dem – jeg kørte massen rundt i sigten samtidigt med at jeg pressede let. Bliv ved til du ikke gider mere.

Hæld frugtsaft / frugtkødsmassen tilbage i gryden og smag til med sukker – det er lidt svært at give et præcist mål, da frugterne kan være mere eller mindre sure og ens personlige præference for hvor sur eller sød sådan en grød skal være, kan variere en del. Jeg kan godt lide en lidt syrlig grød, for så kan jeg med god samvittighed drysse et lag knasesukker på. Det betød at jeg brugte 3-400 g sukker, men prøv dig frem og smag til undervejs – dine mirabeller kan være sødere end mine eller måske du kan lide din rødgrød lidt sødere end jeg kan.

Opvarm under omrøring til lige knapt kogepunktet og tilsæt så under omrøring 2-3 spiseskefulde kartoffelmel rørt op i lidt vand. Herefter skal grøden af varmen, da kartoffelmelen laver klæg melklistersubstans, hvis den kommer til at koge. Hæld din rødgrød over i den skål den skal serveres fra og sæt den til at køle.

Den færdige rødgrød, sat til afkøling

Når grøden er helt kold, serveres den med et lag sukker og en god gang fløde. Sådan smager sensommer, i al fald her på Fyn.

Udgivet af

Ulf

Ulf bygger, brygger, bager, beplanter og mange andre ting, der ikke starter med B.

2 tanker om “Rødgrød af mirabeller – sensommerdessert”

  1. Brug rørsukker til at søde med. Det giver, som min kæreste siger, en mere rund smag, som endda ikke kræver ekstra sukker – nyd blot grøden og fløden.

Der er lukket for kommentarer.