Projekt grønne tomater – dekadent tomatmarmelade

Her i weekenden lukkede vi ned for drivhuset for i år. Dette medfører hvert år – blandt meget andet – et overskud af tomater der ikke har nået at blive modne. I år var resten forholdsvis beskeden – ca et kilo – men det kan svinge fra næsten ingen til rigtigt mange.

Grønne tomater

Det er en tilbagevendende … udfordring hvad vi skal gøre med denne rest, for bruges skal den. Jeg har tidligere kogt chutney og lavet en ordentlig skudefuld grøn ketchup, men i år vandt det søde køkken lodtrækningen. Eller, jeg trak ikke lod som sådan, men havde bare vildt lyst til noget sødt. Og så var det at jeg kom i tanke om de vildt parfumerede stænger tahiti-vanilje jeg havde købt for noget tid siden, men ikke rigtigt turdet bruge fordi de er ret overvældende.

Den færdige opskrift blev noget i retning af:

1 kg grønne tomater
500 g lyst rørsukker (jeg kunne med fordel have erstattet noget af det med muscovado, men jeg var løbet tør)
1 tsk. havsalt
En sjat æbleeddike eller balsamico (ca 1-2 spsk)
2-3 æbler
1 stang or’n’lig potent tahiti-vanilje (eller to almindelige)
Geleringspulver / melatin (hvis man er til den slags)

Vask tomaterne og æblerne og skær dem i groft ud – fjern kernehuset fra æblerne, men det er ikke nødvendigt at fjerne skind og kerner fra tomaterne.

Grønne tomater, klar til at blive kogt

Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud af indersiden og bland dem med lidt af sukkeret til der ikke er klumper af vanilje tilbage, men kun korn. Kog tomaterne op med vaniljen (smid også stangen i) sukker, eddike og salt. Lad koge ved svag varme i 20 minutter, til tomaterne er møre. Tag vaniljestængerne op og giv blandingen et drøn med stavblenderen til den har den ønskede konsistens – jeg holder af at der er tekstur i min marmelade, så jeg gav den bare et par hurtige drøn. Vil du have marmeladen skal være fast, er det nu den skal have noget pektin / melanin eller hvad man nu bruger. Læs på pakken hvor meget der skal i.

Hæld hele herligheden i skoldede, desinficerede glas og luk godt til.

Det blev rigtigt godt – vaniljens parfume får godt modspil af tomaternes syrlighed (der også får lidt backup af eddiken). Spis på ost eller bare rent på en friskbagt bolle. Det smager både hjemligt og eksotisk – og i den grad af mere.

Bolle med grøn tomatmarmelade.

Udgivet af

Ulf

Ulf bygger, brygger, bager, beplanter og mange andre ting, der ikke starter med B.

6 tanker om “Projekt grønne tomater – dekadent tomatmarmelade”

  1. Hej. Skal æblerne koges sammen med tomaterne. Hvad tænker du om, at putte lidt ingefær i?

    Mange hilsner, Rie

  2. Hej Rie

    Ja, de skal i samtidig med tomaterne. Man kan sagtens lave den med ingefær, det bliver bare en anden smagsoplevelse. Jeg ville umiddelbart forvente at skulle komme lidt ekstra sukker i, så. Og springe vaniljen over, da den nok bliver fuldstændigt overdøvet af ingefæren – med mindre du doserer den virkeligt lavt.

  3. Hej Ulf. Jeg fik på et tidspunkt – på en restaurant eller hos nogle venner – nogle helt vildt lækre grønne tomater til ost. De var hele eller i kvarte, tror jeg, og med lækkert bid, men i en sirupsagtig lage. Jeg har ledt efter en opskrift, men finder kun alm. eddikesyltede eller marmelade. Tror du, jeg kan bruge din opskrift, eller bliver tomaterne for udkogte? Og skal jeg så måske droppe æblerne? Mvh Lise

  4. Hej Lise

    Jeg tænker sagtens at du kan bruge denne opskrift som udgangspunkt for at lave det, du beskriver. Kog tomaterne lidt kortere tid (test om de har det ønskede bid). Man kan smide det hele på glas på det tidspunkt, men jeg ville nok fiske tomaterne op med en hulske og koge lagen ind, til den har en tykkere sirupsagtig konsistens. Æblerne vil du sagtens kunne udelade.

Der er lukket for kommentarer.