Ginger bug, del 2: erfaringer og nye ideer

Det er efterhånden ved at være et par måneder eller tre siden jeg skrev om at naturgære sin egen sodavand, og i mellemtiden har jeg gjort mig nogle flere erfaringer med processen, som jeg tænker at jeg vil dele. Jeg bygger videre på den originale artikel, så har du ikke læst den, så gør lige det først. Jeg venter her imens.

Min ginger bug er nu en moden herre der har prøvet lidt af hvert – jeg laver ny sodavand på ugebasis og tilsætter bare vand og sukker når jeg har taget af den. Ja, kun vand og sukker – det er efterhånden ret sjældent at jeg tilsætter frisk ingefær. Hvorfor? Fordi ingefæren egentligt kun skulle til for at starte gæringen og nu har jeg gang i en sund kultur, som kan lidt af hvert – den kan sagtens hvile i sig selv uden yderligere ingefær. Jeg tilsætter nyt engang i mellem, men faktisk primært for at få ekstra ingefærsmag i.

De første tre-fire  bryg begyndte at lugte lidt af gammel prut efter nogle dage i køleskabet – det var ikke noget der havde betydning for smagen og det dampede af, når man hældte det op, men det var ikke særligt rart alligevel. Det er nu forsvundet helt – om det er kommet med alderen eller er et resultat af at jeg kommer mindre ingefær i min kultur skal jeg ikke kunne sige.

Jeg har gæret lidt af hvert med kulturen, og efter min mening bliver det bedst, når man bruger en base, der har noget karakter i sig selv – min syrensaft er for subtil til at slutresultatet bliver andet end en drik med sukker og ingefærsmag, mens en klassisk hyldeblomstsaft fungerer noget bedre. Gransaften fra det indlæg jeg linker til ovenfor giver en fremragende ginger bug-sodavand, meget frisk og læskende.

For mange år siden smagte jeg en US-style Cream Soda, med fløde og hele molevitten og det var en helt vild oplevelse, som jeg ikke har glemt. Nu har jeg prøvet at lave en base, som man så kan blande med fløde eller måske vaniljeis – jeg har ikke prøvet at blande endnu, men basen smager også dejligt i sig selv, sødt og lidt colaagtigt (dog uden colasmag af indlysende årsager). Man tager (portion til 2 liter):

  • 150 g mørkt sukker (muscovado eller til nød farin)
  • 50 g rørsukker
  • 2 stænger af den virkeligt gode vanilje

Sukker og de opsprættede vaniljestænger koges til en lage med 1 liter vand. Tag af blusset og tilsæt  saft fra en halv citron (mindst – smag dig frem, der skal være balance i det). Lad det stå og køle og trække smag fra vaniljestængerne til næste dag, måske endda en dag til hvis du ikke har travlt. Hæld gennem klæde og si ned i din flaske – jeg er megastor fan af vaniljekorn, men det fungerede ikke for mig at have dem svævende i drikken. Måske fordi kulsyren får dem til at klumpe lidt sammen. Tilsæt en dl Ginger Bug og vand så du fylder flasken til et par centimeter fra låget. Lad gære. Drik.

Jeg prøvede på et tidspunkt også at lave ginger beer, altså at lade en sukker/ingefær-drik gære til det fik procenter, men der gik noget galt undervejs, så jeg nu står med 5 liter ingefæreddike (med brus). Jeg tror ikke det er på grund af min bug, men mere fordi jeg sikkert har sløset med rengøringen et sted undervejs. Slem Ulf, slem! Prøver igen når min stolthed har kommet sig.

En sidste erfaring er ikke min, men et spændende eksperiment som Thomas Broge-Starck lavede ovre på sin fremragende side Steg og Bras. Thomas brugte sin bug til at hæve et brød med, og med fint resultat. Jeg er i gang med at gøre ham kunsten efter, men har valgt at bruge min bug i en biga, som nu står og bobler lystigt ovre på bordet. Jeg glæder mig til resultatet.

Udgivet af

Ulf

Ulf bygger, brygger, bager, beplanter og mange andre ting, der ikke starter med B.