Lige som folk troede at jeg ikke kunne blive mere langt ude med mine projekter (“Mælkebøttevin? Virkeligt?”) fandt jeg heldigvis en måde at give jer alle baghjul på. Ok, det var ikke lige det der skete, men det lyder sjovere.
Det hele startede med at jeg læste lidt om hjemmelavet, gæret sodavand (jeg kan anbefale bogen “True Brews” af Emma Christensen=) og så faldt jeg over et link til at lave sin egen Ginger Bug. Hvad er det nu for en størrelse?

Jo, ingefær er åbenbart ret villig til at spontangære, og det har man fra gammel tid brugt til at lave en gærkultur, man så kan bruge til at gære f.eks. hjemmelavet sodavand. Og det er ret nemt.
Du har brug for:
- et patentlågsglas (eller anden beholder som kan rumme ingefærkulturen). Rumindhold omkring 1 liter.
- En knold ingefær (ingen bonuspoint for at have gættet det).
- Sukker
- Vand
Start med at skylle patentlågsglasset og bagefter skolde det. Afmonter låget fra dets “hængsler” og læg det ovenpå glasset – dette er vigtigt, da gæringen udvikler co2, som skal have mulighed for at slippe bort. Hvis man bruger et syltetøjsglas, bør man ikke lukke låget i – eller helt droppe det og erstatte det med et viskestykke eller lignende. Der bør dog ikke kunne komme noget ind i glasset.
Riv omkring 2 spiseskefulde ingefær – skræl den hvis den ikke er økologisk, den økologiske kan du nøjes med at vaske grundigt og evt skære tørre områder bort. Det er vigtigt at bruge så frisk ingefær som muligt – den skal føles fast og der skal også komme lidt saft ud af det når man river den.
Bland den revne ingefær med en deciliter vand og to spiseskefulde sukker. Lad stå ved stuetemperatur i et døgn.
De følgende 5-6 dage tilsætter man hver dag 1 spsk revet ingefær, 1 spsk sukker og ca en halv dl vand. Efter noget tid begynder den at boble og syde (man kan både se og høre det) og den lugter gæret på en sødlig måde. Så er den ved at være klar til brug. Den opbevares enten ved stuetemperatur, hvor man så fodrer den sukker, vand og ingefær hver / hver anden dag (hvis man bruger af den ofte) eller i køleskabet, hvor man kan nøjes med at fodre den ugentligt (og skal huske at tage den frem mindst en halv dag før man bruger af den).
Man bruger den ved at blande en sukkerholdig drik – og det skal være naturligt sødet, altså sukker, frugtsukker eller honning – med noget væske man dræner fra sin ingefærkultur og lader det stå ved stuetemperatur i nogle dage, til gæringen har udviklet naturlig kulsyre i drikken. Køl ned og drik.

For upræcist? Ok, så prøv det her:
- en halvanden-liters plasticflaske (plasticflaske? Jo, tricket kommer om lidt)
- knapt halvanden liter æblejuice (skal være friskpresset eller fra koncentrat – må ikke indeholde andet end ren juice / most og under ingen omstændigheder kunstigt sødemiddel som aspartam og hvad de ellers hedder).
- (tilfør evt lidt ekstra sukker – ca 1 tsk – da processen fjerner lidt af drikkens sødme)
- minimum en halv dl væske drænet fra ingefærkulturen – en halv dl er minimum til at sætte gæringen i gang, men hvis man gerne vil have mere ingefærsmag, tilsætter man bare noget mere. Lidt af gangen, for det er stærke sager.
Bland og ryst. Skru låget godt til. Lad stå ved stuetemperatur i et døgn eller to. Her kommer plasticflasketricket: undervejs mærker man på flasken ved at trykke på den. Når flasken er stenhård er den klar og skal under alle omstændigheder på køl inden den sprænges af trykket. Og den skal blive på køl indtil den er drukket.
Mens det står og gærer, kan der ligge noget gums på overfladen – det er aktive gærpartikler og det må de godt. Ligeledes ender der med at være noget bundfald – det er helt naturligt og uskadeligt og man kan enten lade være med hælde den sidste halve cm op eller også kan man drikke det, da det er fuldstændigt uskadeligt (det gør jeg).
Jeg har prøvet flere varianter – hyldeblomstsaftevand og kvædesaft fungerer rigtigt fint – og der er generelt frit valg, så længe man har en sukkerholdig væske. Man kan også koge en sukkerlage – 130-150 gram sukker per liter – og hælde den over smagsgivere som f.eks. citronskal eller mynteblade og lade det stå og trække lidt. Prøv jer frem og meld tilbage hvis I finder noget genialt. Prøv også andre sukkerarter – hvad med Muscovado? Honning?
Mini-FAQ:
Men hov, var det ikke lige vigtigt at glasset med kulturen ikke var lukket, mens det nu er vigtigt at plasticflasken er lukket?
Jo. Det er fordi kulturen udvikler langt mere co2 end gæringsprocessen i plasticflasken, og dermed kan blive potentielt sprængfarlig. Det kan plasticflasken også – det er vigtigt at nedkøle den når den er færdig – men i langt mindre grad. Det at plasticflasken er lukket til gør også at co2’en ikke har andre steder at flygte hen end ind i ens drik, hvilket giver de dejlige kulsyrebobler.
Hov igen, gæring? Udvikler det så ikke procenter som man kan blive fuld af? Så er det ikke noget for børn, jo.
Jo, processen udvikler lidt alkohol undervejs, men det er under 1% (hvilket vil sige at der er flere procenter i at spise en godt moden pære eller blomme – for slet ikke at snakke om hvad der er i en hvidtøl). Det er altså ikke alkosodavand vi snakker om her.
Men jeg kan ikke lide ingefær?
Gå hjem.
Jeg elsker ingefær. Kan man lave Ginger Beer på denne måde?
Jeg arbejder på sagen. Der komme et indlæg om det, hvis det går godt.