De fantastiske (og lidt sexede) morgenboller

Morgenboller

Jeg bager de her morgenboller stort set hver weekend, og har gjort det stort set hver weekend de sidste 2-3 år. Alligevel er vi ikke blevet trætte af dem, for dels er der mange variationsmuligheder og dels smager de virkeligt virkeligt godt. Andet? Jo, de er utroligt nemme at lave. Lad os komme i gang.

Fundamentalt kom de til verden en morgen, hvor jeg havde tænkt mig at bage no-knead-bread, men ikke gad vente på at brødet efterhævede og efterfølgende blev bagt og kølet ned. Efterfølgende har jeg ganget op og ned og pillet og tilsat, så jeg er endt med denne opskrift:

Sådan gør du

Aftenen før blander man følgende i en stor skål:

  • 8 dl vand
  • en nullermand gær (på størrelse med en ært). Opløses i vandet.
  • 2 tsk salt (opløses i vandet)
  • evt hvis det er en særlig lejlighed eller man har lyst: 1 stor tsk honning (opløses i vandet)
  • 1100 g mel

Det hele røres sammen med en stor ske til det er homogent, men man behøver ikke at ælte ælte ælte. Faktisk tager det 5 minutter, og man skal virkeligt have masser af dårlige undskyldninger for ikke at orke det. Plastfolie over, lad stå til næste morgen, bare ved stuetemperatur.

Her skal jeg lige indskyde lidt om de variationsmuligheder jeg nævnte – når man har bagt et par gange og er fortrolig med processen kan man gå i gang med at variere lige så stille.
Prøv f.eks. 7 dl vand og 1 dl yoghurt for en endnu mere syrnet bolle – vil man have det endnu mere syrnet, kan man erstatte gæren med surdej.
Prøv også 300 g grovmel og 800g hvedemel for en grovere bolle – vil man beholde den lidt lette morgenbollefølelse (altså, ikke den følelse) kan man bruge grovdurum som grovmel. Jeg vælger mel ud fra hvad vi nu lige har gang i, men altid med hvedemelen som primær melsort.

Så er der bolledej

Nå, nu har du sovet og dejen har hævet hele natten – det er nu du finder ud af om den skål du brugte var stor nok. Jeg har lært på den hårde måde.

Det allerførste du nu gør er at smække ovnen op på max grader – min går til 250, hvis din går højere vil jeg ikke høre om det. Har du en bagesten, så smid den ind midt i ovnen, og lad den varme op sammen med ovnen. Hvis du ikke har en bagesten, så køb en og brug i mellemtiden en bageplade, som du lader varme op med ovnen. Det skal være varmt, så når ovnen siger den er varm nok, skal den stå i al fald 15-30 minutter til. Man kan ikke stole på ovne, de er lumske.

Kom mel på dit køkkenbord og hæld dejen ud. Lidt forsigtigt, men ikke antik-kinesisk-glasfigur-ultraforsigtigt. Dejen skal ikke æltes, så tænk ikke engang tanken. Dej på bordet

Bred den så ud til et rektangel, der er ca. dobbelt så bredt som det er højt. Dej bredt ud på bordet

Skær igennem på midten og del så hver af de to halvdele i 9 stykker (3 x 3):

Dej skæres ud til boller

Det bliver lige til to bageplader á 9 boller hver. De bliver uens i størrelsen, både i bredden og højden, men det har ikke indflydelse på slutresultatet. Tværtimod. Der er en indbygget lækkerhed i diversitet.
Dej skåret ud til boller

Nu skal de i ovnen (nej, de skal ikke efterhæve) – hvis du har en bagesten, har du sikkert også en bagespade, som du kan lempe dem ind i den brandvarme ovn med. Hvis ikke må du prøve dig frem – måske noget med at have bagepapir liggende på en bageplade og så hive over på den varme badeplade inde i ovnen (besværet er din egen skyld hvis du ikke har en bagesten, så jeg står bare her i hjørnet og kigger på dig med et løftet øjenbryn, Mr. Spock-style, mens du bakser færdig).

Når bollerne er inde, skruer du over på varmluft (hvis du har), smider ca. en halv dl. vand i bunden af ovnen (giver en sprød skorpe) og bager bollerne til de ser sådan her ud (det tager ca 9 minutter i min ovn):
Færdigbagte boller

Ud med dem, læg dem på en rist og gentag med anden plade.
Når du har bagt anden plade og lavet kaffen klar, er første plade klar til at blive spist – med smør, ost og/eller noget dekadent grøn tomatmarmelade.

Udgivet af

Ulf

Ulf bygger, brygger, bager, beplanter og mange andre ting, der ikke starter med B.

14 tanker om “De fantastiske (og lidt sexede) morgenboller”

  1. Tak! Nøj, hvor er de både nemme og gode! Jeg lavede varianten med honning og 800 g hvedemel og 300 g grahamsmel. Stor succes. Nå ja, vores ovn går jo også til 275 grader 😉

  2. Vi har spist dem her til morgen. De dur også som hverdagsboller, selvom jeg skulle stå et kvarter tidligere op for at forvarme ovnen. De flotteste boller jeg har bagt. Nogen sinde! Og jeg bager ellers morgenboller 2 gange om ugen, hver uge.

  3. Nu har jeg været ude at købe en bagesten – for første gang i mit liv – for at bage dine boller (!) Og så bliver jeg i tvivl: Skal man stadig bruge bagepapir, eller lægger man bollerne direkte på stenen? Stenen er i øvrigt rund og 38 cm. i diameter, viser det sig. Er det mon et problem ift. antal boller per plade?

  4. Hej Jesper – og undskyld det sene svar (der har lige været lidt tekniske problemer med bloggen).
    Man kan godt stadig bruge bagepapir – det er nemmere at holde styr på bollerne på den måde – men man skal være opmærksom på, at bagepapiret ikke er godkendt til så høje temperaturer. Der går ikke ild i det, men det bliver skrøbeligt efter en tur eller to. Alternativt kan man også godt bare lægge dem direkte på stenen, men det kræver lidt mere øvelse at få dem ind og ud uden at brænde sig.
    Mht antal boller, så må du regulere til det antal der er plads til.

  5. De ser rigtig gode ud, tænker at kaste mig ud i dem.
    Men hvad mener du med at smide en halv dl vand i ovnen? Jeg har ingen bagesten, så skal eg stille en skål med vand i bunden eller hvordan?

  6. Jeg smider det bare ind i bunden af ovnen. Du kan evt. sætte en bradepande i bunden, som du lader varme op med ovnen – smid så vandet ind når du sætter bollerne i den varme ovn.

  7. Jeg har tænkt mig at bage disse boller til når min kusine kommer i weekenden. Men jeg har tænkt mig at halvere opskriften, da 9 boller er rigelig til 2 personer, mit spørgsmål er så, om hvor meget gær jeg så skal have I?

  8. Kan man evt bage dem, fryse ned og så blot lune dem når man skal bruge dem? Eller egner dejen sig ikke hertil?

  9. Faldt over denne side og har ny prøvet at lave dejen til i morgen. Ser dog list tynd ud, så lidt ekstra mel brugt.
    Nu må vi se – og krydse fingre 🙂

Der er lukket for kommentarer.