Fredagsslik.
Hjemme hos os er det et af ugens højdepunkter. Weekend, Disneysjov (Hvor ER Perry?) og hygge i samlet flok – og gu’ skal der noget slik til.
I perioder kommer det så over os og vi laver selv vores fredagsslik (andre gange køber vi en pose blandet og så er den sådan set i vinkel). Når vi laver selv, handler det om mange ting. Dels er der glæden ved at have lavet det selv og kunne styre både smag og tilsætninger, dels er det faktisk en ret lav kilopris i forhold til at købe slik i en butik. Billigere OG bedre, så er der vel ikke så meget at betænke sig på?
Lige for tiden er det disse karameller, det hele handler om – de har den helt rigtige konsistens og er smadder nemme at lave. Jeg ved ikke præcist hvor jeg har opskriften fra, men man kan finde den mange steder ude på nettet, plus/minus nogle gram af de forskellige ingredienser.
Jeg hører ofte at karameller er svære at lave – de kan brænde på og det er svært at ramme den rigtige konsistens. Siden jeg gik over til denne opskrift, har det ikke været et problem – det kræver naturligvis at man har et termometer, der kan måle temperaturer over 120 grader forholdsvist hurtigt og præcist. Jeg bruger dette, men mindre kan også gøre det – der er f.eks. mange elektroniske stegetermometre, der fint måler temperaturer over gængse kødtemperaturer.
Det fede ved denne opskrift er at det er en grundopskrift, så der er hundredevis af variationer der ligger og venter på at blive udforsket.
Sådan gør du
Udover ingredienserne får du også brug for en (helst tykbundet) gryde, et piskeris og så det famøse termometer, der kan måle i al fald op til 125 grader. Nå ja, og så en form, foret med bagepapir, som man kan hælde massen ned i. Rent faktisk, start med at lave formen parat – jeg bruger en bradepande på 20×30.
Man tager:
- 125 g smør (en halv pakke)
- 150 sukker (som udgangspunkt rørsukker, men prøv også med muscovado eller hvad du nu end har af spændende sukker)
- en dåse sødet, kondenseret mælk (ca 400 ml)
Ned i gryden med det hele og så over for svag varme ved omrøring til smør og sukker er smeltet – så kan man skrue op for varmen, men ikke give den fuld æde, for så brænder det meget nemmere på. Rør rimeligt konstant rundt med piskeriset mens du varmer op og tag målinger med jævne mellemrum (hver 10-20. sekund). Jo varmere det bliver, desto mere skal du røre. Når massen når 125 grader er den færdig – over i formen (du huskede at lave den parat, ikke?). I vinduet eller et andet køligt sted med den (“i vinduet for at køle af”? Ses det meget tydeligt at jeg bor i et gammelt hus?) indtil den er kølig nok til at komme i køleskabet. Lad stå i nogle timer til den er fast og tag den så ud 10 minutter inden du skærer den i tern (eller rhomber eller cirkler – knock yourself out!).
Karameller i et par variationer
Som skrevet, er det en grundopskrift man kan variere om ikke i det uendelige, så rimeligt meget – bare ens valg af sukkertype gør en kæmpe forskel. Her er et par eksempler som jeg har gode erfaringer med.
Variation 1: lakrids og flagesalt
Tilsæt lakridspulver eller -sirup (start med en spiseskefuld) til blandingen, smag til inden det når lava-temperaturer. Drys med god flagesalt når du hælder ud i formen.
Variation 2: chokolade
Put 100 g (eller mere) chokolade i blandingen. Tilsæt evt. kakao (en spiseskefuld eller to), hvis du har noget af virkeligt god kvalitet og gerne vil have mere smag – men de bliver også fine uden.
Variation 3: vanilje og chili
Brug lyst rørsukker. Tag to virkeligt gode vaniljestænger (de fedeste og saftigste du kan opdrive), flæk dem, skrab kornene ud og bland dem med sukkeret inden det ryger i blandingen. Kom en chili i blandingen mens den stadig er forholdsvis flydende og smag med jævne mellemrum hvor stærkt det er. Når du synes styrken er tilpas, piller du din chili op igen (det hjælper at have bundet en bomuldssnor i den). Stop evt processen ved 115 eller 120 grader, så de bliver lidt blødere og overtræk dem så bagefter med chokolade.
Men prøv dig frem og hit på! Hvad med hvid chokolade-karameller med frysetørrede hindbær drysset over bagefter? Eller kardemommekarameller med bergamotteskal? Gå amok! Og del dine bedste variationer med os andre. God fornøjelse.
En tanke om “De BEDSTE karameller (seriøst)”
Der er lukket for kommentarer.