Tepache – lav alkohol af din ananas

Hjemme hos os sker det engang i mellem at vi får købt en ananas, der lige knapt er moden. Det resulterer oftest i dette scenarie:

Ananas: “Jeg er ikke moden endnu”.
Ananas: “Jeg er ikke moden endnu”.
Familien: “Kom nuuuuuuuuuu!”
Ananas: “Jeg er ikke moden endnu”.
Ananas: “Jeg er ikke moden endnu”.
Ananas: “NU er jeg moden. Hov, nu er jeg overmoden. HA, I var for langsomme!”
Familien: “Årh pis!”

Det skete igen forleden, men denne gang havde jeg en plan …

… for jeg havde læst om tepache, en mellemamerikansk gæret drik, baseret på moden ananas, sukker og evt lidt krydderier.

Tepache i glas

Fremgangsmåden er ret simpel. Jeg brugte:

  • 1 moden / overmoden ananas.
  • Ca. 1 1/2 liter vand
  • 4-500 g sukker. Jo mindre raffineret, jo bedre. Oprindeligt bruger man panela / piloncillo, men det er ret svært at få fingre i her i Danmark.
  • Evt. 1 stang kanel og et par kryddernelliker (jeg brugte en stang kanel, hvilket fungerede fint).

Hæld sukkeret i en lille gryde, dæk det lige akkurat med vand og kog det op under omrøring, til det er smeltet og du har en lage.

Vask ananassen udvendigt (der kan være rester af sprøjtegifte og helt almindeligt snavs) og skær den i tern. Du skal IKKE fjerne skallen, da den indeholder den vildgær, der får det hele til at ske.

Find en passende beholder – det kan være en stor skål, en fødevaregodkendt plastikspand eller måske et patentlågsglas, så længe det kan rumme omkring to liter – og rengør den omhyggeligt. Den må gerne skoldes, for vel skal vi have gang i noget naturgæring, men vi er ikke venner med en hvilken som helst gærstamme. Ananasvildgær, baby!

Hvis du kommer krydderier i, så start med dem og hæld så den varme lage over. Dernæst hælder du resten af vandet i – hvis ikke det nedkøler det hele til stuetemperatur (20-25, max 30 grader), skal du lade det stå, til det er kølet. Til sidst kommer du ananas i.

Tepache in the making

Grunden til at man ikke hælder den varme lage over ananassen og jeg lige var lidt hysterisk med temperaturen er, at høje temperaturer dræber gær og så er det hele lidt forgæves. Ikke dermed sagt at det ikke kan begynde at gære, men så er det en tilfældig gærstamme fra omgivelserne, der overtager og det kan give meget blandede resultater.

Nu skal det bare have lov til at stå overdækket ved stuetemperatur. Husk på at gæring udvikler co2, der skal kunne “dampe af”, da det ellers kan lave tryk nok til at sprænge ens beholder. Læg et klæde over og hold det evt stramt om kanten med elastikker, da de små forbistrede bananfluer elsker sådan noget her – og de bærer ofte eddikesyrebakterier, hvilket kan give et noget andet resultat end det ønskede (ikke at jeg ikke kan finde på noget at bruge ananaseddike til – det er bare ikke formålet med det her projekt).

Allerede dagen efter var der små fine bobler på mit.

Gærende tepache

Tricket er så, at man ikke foretager fancy målinger af vægtfylde og udregner potentiel alkoholudbytte, men bare smager på det undervejs og hælder det på flaske, når man er tilfreds. For mig var det efter et par dage, hvor en del af (men ikke al) sødmen var forsvundet og erstattet af et let bid af alkohol.

Så siede jeg bare drikken igennem et klæde og i flasker, som jeg derpå kom i køleskabet. Færdig.

Tepache på flaske
Tepache på flaske – ja, jeg har stavet forkert på etiketten. Slem Ulf! Slem!

Smagen er frisk, og ananassens syrlige sødme (det er en ting, syrlig sødme!) får fint modspil af kanelen. Drik i løbet af et par dage – alkoholprocenten er ikke særligt høj, måske 2-3% og holdbarheden er derfor begrænset. Men det bliver heller ikke svært, da det smager af mere.

Udgivet af

Ulf

Ulf bygger, brygger, bager, beplanter og mange andre ting, der ikke starter med B.